Menu Close

Healthfest

Op maandag 8 november organiseerden we de allereerste editie van Healthfest, een projectdag over lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid. Onze leerlingen kwamen zonder boekentas en met een ‘open mind’ naar school. Samen met de leerkrachten en meer dan 30 professionele hulporganisaties doorbraken ze taboes tijdens verschillende workshops.

We willen duidelijk maken hoe belangrijk je mentale gezondheid is. Zo organiseerden we getuigenissen rond welzijn, leerden de leerlingen op andere manieren kijken naar onderwerpen in de taboesfeer en werd er extra gefocust op veerkracht, samenwerken en communiceren met elkaar.

Ninie Coemans, directeur van Atheneum Sint-Truiden

Het schoolteam ‘Welzijn’ stelde een zo breed mogelijk programma samen: van getuigenissen over migratie, een alcohol- of gokverslaving en leven met een beperking tot workshops over respect, gender en vertrouwen. Met deze bijzondere dag hopen we onze jongeren te inspireren en hen de nodige tools aan te reiken zodat ze hun weg snel(ler) vinden naar jongeren- en hulporganisaties. Zo creëren we een nog grotere openheid op onze school, die een veilige plek is voor ongeveer 830 tweede- en derdegraads leerlingen. Voor leerlingen die het even moeilijk kregen of nood hadden aan een één-op-één gesprek stond de leerlingenbegeleiding van de school samen met het CLB paraat.

Graci

De Peltse rapper en influencer (Yung) Graci bracht tijdens de workshop van Habbekrats zijn levensverhaal over hoe hij naar België migreerde en geconfronteerd werd met racisme. Zo wil hij de deur open zetten voor jongeren die nergens terecht kunnen, niet goed weten hoe ze moeten omgaan met discriminatie of het slechte pad dreigen te kiezen.

Over de Streep

Daarnaast kregen 100 leerlingen uit het derde jaar de unieke kans om deel te nemen aan ‘Over de Streep’, naar het Amerikaanse programma ‘Challenge Day’ (deels mogelijk gemaakt werd door Rode Neuzendag). Het doel is om de jongeren meer bewust te laten worden van hun gedrag, verbinding te creëren en te focussen op wat ze gemeenschappelijk hebben. Zo vermindert het pestgedrag, worden ze geïnspireerd om de beste versie van zichzelf te zijn en draagt het uiteindelijk bij tot een beter schoolklimaat.

100 derdejaars nemen deel aan ‘Over de Streep’ in de Sporthal op de Veemarkt.

Vandaag ook bijgedragen aan de mentale gezondheid van onze jongeren op deze Healthfest dag. Een boeiende, leerrijke ervaring: wat kunnen jongeren ons zelf goeie tips geven. Dikke merci dat wij erbij mochten zijn!

Opvoedingswinkel Haspengouw

Partners

Healthfest is een organisatie van Atheneum Sint-Truiden | campus Speelhof in samenwerking met EDTV.be, CAD, ZorGGroepZin, JAC, Tejo, Arktos, Habbekrats, ZoJong, Young Fenix, Opvoedingswinkel, OnderOns, Link in de kabel, Rosa, Externe ombudsdienst geestelijke gezondheidszorg, Regenbooghuis, Appwell, Awel, Lumi, WOW! Oké, (N)iets mis mee?!, Schwung!, Bloot, NokNok, GRIP, Jasper Nullens, AA, Echo, Arne Nilis, Kobe Verbist, LEF, Lumi, Robby, Respect Hoe zie jij dit?!, Spil inloopplek en Challenge Day.